Дискусійний семінар «Успіхи та невдачі неформальної екологічної освіти в природоохоронних установах»

За ініціативи НПП»Бойківщина» та підтримки Державної екологічної академії після дипломної освіти та управління 15-16 листопада у змішаному форматі на території Парку проходив дискусійний семінар «Успіхи та невдачі неформальної екологічної освіти в природоохоронних установах». На запрошення взяти участь у такому заході відгукнулись екоосвітяни з 20 установ ПЗФ з різних куточків України.

Перший день роботи був надзвичайно насичений , адже 17 учасників ділились своїм набутим досвідом та викликами з якими зіткнулись в процесі роботи.

Наталія Пустовіт, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри методології освіти для сталого розвитку Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, звернула увагу учасників заходу на психологічні підходи екологічної освіти та надала слушні поради щодо проведення просвітницьких заходів.

Оксана Марискевич, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, познайомила із системним підходом до екоосвіти в природних парках Польщі та Словаччини, а також підбила підсумки дискусійного зібрання.

Ірина Щока, менеджерка проєктів Європейського товариства дикої природи, донесла до відома слухачів, як працює міжнародне співробітництво в напрямку екологічної освіти.

Марина Криворучко, поділилась досвідом використання інтерактивних методів на екологічних стежках РЛП «Диканський».

Доповідь Алли Шумилової, з якими викликами зіткнулись екоосвітяни в роботі в умовах війни, зачепила всіх присутніх, адже НПП «Слобожанський» знаходиться на Харківщині за 40 км від лінії зіткнення.

Ірина Санковська, Інститут післядипломної освіти Київського університету ім. Б. Грінченка, активістка ГО УЕК «Зелена хвиля», відзначила , що нова українська школа включила в програму наскрізну екологічну лінію, яка має продовження в Клімат боксі для учнів 5-6 класів.

Ольга Пруцакова, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник завідувачка науково-дослідної лабораторії експериментальної педагогіки та педагогічних інновацій Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, запропонувала екоосвітянам використовувати в роботі екологічні ігри, які дають до 80% ефективності засвоєння матеріалу.

З розповіді Оксани Ісарик, дізнались про практику екологічних занять «без даху» «Галицького» НПП, як один з найефективніших методів викладання.

Завдяки Тетяні Гнидюк ,учасники семінару почули, які напрацювання мають екоосвітяни в ННП «Кармелюкове  Поділля».

Як працює екоосвіта на Дністрі доповіла Юлія Тернова з НПП «Нижньодністровський».

Досвідом екологічної освіти в НПП «Вижницький» ,ділилась Лідія Голованюк.

Ольга Бельська, мала змогу розказати про становлення еколого-просвітницької діяльності в Поліському природному заповіднику.

Про використання дидактичних матеріалів при формування екологічної свідомості ішла мова у доповіді , Мирослави Повар, НПП «Верховинський».

Неля Коваль, Інна Кваковська, Василь Шеверя та Мирон Капраль, представники НПП «Ужанський», поділились своїми напрацюваннями з різними віковими категоріями.

Другий день роботи семінару мав практичний характер. В Нижньояблунському НВК, до Всесвітнього дня рициклінгу, для учнів 7-го класу відбувся відкритий виховний захід «Друге життя речей». Екоосвітяни НПП «Бойківщина» отримали найвищий бал від школярів, а й від присутніх колег.

Отримали також схвальний відгук на екскурсію еколого-пізнавальною стежкою спеціалізованим лісорозсадником «Як вирощують ліс: від насіння до великих дерев».

Шалену підтримку серед екоосвітян природо-заповідного фонду дводенний дискусійний семінар , що проходив на території НПП «Бойківщина». Парк став центральним майданчиком для обговорення екологічної освіти серед колег, які тепер вимагають продовження роботи в цьому напрямку.

Працюємо над тим,щоб екологічне виховання було цікавим та якісним.

Новини

В рамках Національної стратегії зі створення безбар”єрного простору , НПП “Бойківщина ” відвідала група дітей військовослужбовців.

Знайомство з парком розпочалося зі стежки “Як вирощують ліс : від насінини до великих дерев”. Екоосвітяни познайомили відвідувачів з усіма етапами вирощування лісу. Наступна екскурсія, “Історичні та природничі таємниці урочища Бабінець” , допомогла школярам зануритися в атмосферу минулих епох та дізнатись для чого лісу потрібна мертва деревина. Ще одна приємна несподіванка від НПП “Бойківщина” – […]

  • Екологічна освіта
  • Мандри

Третій день табору “Метелик”

Діти у таборі “Метелик” провели захоплюючий День мандрівника! Цей день став для них справжнім відкриттям. Першим етапом було навчання орієнтуванню на місцевості. Діти самостійно прокладали маршрут, орієнтуючись на карту та компас. Також мандрівники дізнались, які основні предмети необхідно взяти з собою в похід: вода, їжа, карта, компас, аптечка, теплий одяг, ліхтарик та інші важливі речі. […]

  • Екологічна освіта
  • Мандри

Наступні пригоди для табору “Метелик” – День дослідника.

Кожній дитині кортить самій дослідити те, що нас оточує і екоосвітяни надали таку можливість учасникам табору. Цілий день школярі задовольняли свою цікавість у спостереженні за птахами, звуками лісу, пізнанні світу рослин, комах та грибів.  Практичні заняття на екостежці супроводжувалися бесідами про отруйні гриби, рослини та ягоди, а також як поводитись віч-на-віч з небезпекою. З допомогою […]

  • Екологічна освіта
  • Мандри